Biologisch afbreekbaar plastic (PLA)
PLA staat voor polylactic acid, beter bekend als biologisch afbreekbaar plastic of bioplastic. Het wordt vervaardigd uit 100% hernieuwbare bronnen. Het wordt verkregen door vergisting van zetmeel uit bijvoorbeeld maïs of suikerriet.
Eigenschappen van PLA
PLA is een transparant, relatief bros materiaal, en qua glans en helderheid vergelijkbaar met PS. De sterkte van PLA is ongeveer hetzelfde als dat van PET. PLA is goed bestand tegen vet en voorkomt verlies van smaak en aroma. PLA is bestand tegen tempraturen van 0°C tot +40°C.
Afbraakproces van PLA
PLA kan worden afgebroken in biologische industriële composteringsystemen. Het materiaal wordt dan bij hoge tempraturen en luchtvochtigheid in een periode van 45 – 60 dagen afgebroken tot melkzuur, en kan dan omgezet worden naar monomeren of polymeren. Het kan ook door micro-organismen worden afgebroken tot koolstofdioxide, water en organisch materiaal.
Dunwandig spuitgieten met PLA - Het is ons gelukt!
Biodegradeerbaar, recyclebaar, voedselveilig én ook nog transparant. Het was tot nu toe een onmogelijke combinatie voor het dunwandig spuitgieten met PLA. Onderzoekers van Wageningen Food & Biobased Research, onderzoeksinstituut binnen Wageningen Universiteit & Research, SFA Packaging en Rodenburg Biopolymers is het toch gelukt en hebben een biologisch afbreekbaar materiaal ontwikkeld die aan al deze eisen voldoet en productierijp is.
‘Het dunwandig spuitgieten van PLA is lastig, want het vloeit niet voldoende in de mal’. zegt Niels L’Abée van SFA Packaging. ‘PP wordt onder hoge inspuitsnelheden heel dun vloeibaar, PLA blijft nagenoeg dezelfde viscositeit houden. Dit zogenoemde “shear thinning effect”, het dun vloeibaar worden onder hoge inspuitsnelheden, is nodig om spuitgietbakjes te maken met een dunne wand. Hoe beter een kunststof vloeit, hoe dunner je een bakje kan maken. Wij hebben een toevoeging ontwikkeld en gepatenteerd die PLA net zo vloeibaar maakt als PP en tevens de gewenste mechanische eigenschappen behoudt. Hiermee is het mogelijk om allerlei verpakkingen te maken, zoals tomatenemmertjes, saladebakjes, boterkuipjes, enzovoort. Het is zelfs mogelijk om een volledig bio-base IML-verpakking (bedrukte verpakking) te maken.’
Vragen?
Heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel of wilt u vrijblijvend verder praten?
Neem contact op met Niels L'Abée: bel 06 460 184 44 of stuur een mail naar